Kto o nas napisał?

Smaki ciemności

2007-06-17

Zrezygnować z widoku apetycznej kompozycji na talerzu, migotania wina w kieliszku, blasku świec? Co w zamian? Można sprawdzić w pierwszej w Polsce DARK RESTAURANT.

 


W tę kulinarną podróż zaprosił mnie pewien wielbiciel sztuk i smakosz. Także restaurator. Pan Jarosław Ludwicki. "Dark" to jego najnowsze przedsięwzięcie - można by rzec świeża gałązka na złotej jabłoni. Bo tak nazywa się prowadzona przez państwa Ludwickich artystyczna restauracja. "Pod Złotą Jabłonią" od 5 lat zbiera się poznańska bohema. Miejsce jest wyjątkowe. Jedna z najpiękniejszych secesyjnych kamienic starego miasta. Na piętrach pracownie artystów, na parterze galeria sztuki - a restauracje w piwnicach. Do "restauracji cienia", dark restaurant  zaprasza ciemne krzesło przykryte czarną aksamitną tkaniną, na której leży cudowne rumiane jabłko...

Przy wejściu dostaję dla kurażu odrobinę białego wina w wysokim kieliszku. Potem, trzymając za ramię sympatyczną (i uzbrojoną w noktowizor) przewodniczkę, pogrążam się w czerń.

cdn

<< powrót do spisu